Imprimir esta página

Jornada d’Hospitals Comarcals de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica

Valora este artículo
(2 votos)

El passat dissabte 18 d'abril es va celebrar a la Sala d'Actes de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa la Jornada d'Hospitals Comarcals organitzada per la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i Estètica. Aquestes jornades, que es fan any rere any, són un punt de trobada entre tots els cirurgians plàstics associats a aquesta entitat. Ens permet debatre, en un bon entorn, les millores en la nostra especialitat.
Aquest any la jornada es va dividir en tres eixos fonamentals: la reconstrucció de mama, els tumors de pell i la cirurgia estètica.
Sobre la reconstrucció de mama destacaria dues intervencions que em van semblar especialment interesants. La primera, la realitzada per la Dra. Sánchez de la Fundació Althaia, que va fer un repàs de les novetats sobre el limfoma anaplàsic i les pròtesis de mama. Va quedar prou clar que el limfoma anaplàsic és una entitat molt estranya, tan estranya que només se n'han diagnosticat 3 casos a tota Catalunya en tots els anys que portem implantant pròtesis. Per això sembla absolutament desproporcionat l'anunci fet per les autoritats franceses respecte als nous riscos. Això no treu que, davant l'aparició de signes específics en una pacient portadora de pròtesis, ara sabem com actuar amb més eficàcia.
El Dr. Prat de l'Hospital Comarcal de Terrassa va parlar sobre la seva experiència en pròtesis de poliuretà. Aquest és un tema eminentment controvertit, perquè alhora que sembla clar que aquestes pròtesis poden reduir l'índex de contractura, també sembla que originen problemes que no les fan indicades per a totes les pacients. És un tema que portem anys debatent, i que probablement continuarem parlant durant uns quants anys més.
A la taula sobre tumors cutanis destacaria els temes que van introduir el Dr. Bermejo de l'Hospital de Bellvitge i el Dr. Carrasco de l'Hospital Germans Trias i Pujol. El primer va parlar sobre el melanoma maligne i els nous tractaments que actualment s'estan aprovant. És molt destacable el fet que en aquesta malaltia la tendència és cada cop a ser menys agressius quirúrgicament i associar fàrmacs quimioteràpics cada vegada menys tòxics i més específics. El Dr. Carrasco al parlar sobre el carcinoma escatós va fer un gir, i va explicar una nova tècnica pionera que s'està implantant a l'Hospital de Can Ruti, i que permetrà evitar complicacions ens aquests malalts de càncer.
Finalment de la taula de cirurgia estètica destacaria dos ponències: les realitzades per la Dra. Guisantes i el Dr. Serra. La Dra. Guisantes va parlar d'anatomia facial, específicament de l'anatomia microscòpica de la zona de la ullera i del solc que es genera entre el nas i la ullera. Aquesta zona té una xarxa de vasos limfàtics que explica per què molts tractaments anteriors no han tingut èxit. Finalment el Dr. Serra va parlar dels diferents tipus d'empelts de greixos que es poden fer servir a la cara. És una evidencia que estem vivint l'era dels empelts greixosos. És el tractament de moda en l'estètica facial. Però al mateix temps que es reconeix que es fa servir a molts punts, també s'ha de reconèixer que no s'ha de fer el mateix tipus d'empelt a l'àrea del pòmul que a l'àrea del llavis o a d'altres zones.
He de dir que va ser una jornada molt profitosa, on vaig poder aprendre moltes coses. Per això també el meu reconeixement a la Dra. Martí, que va organitzar aquest any la trobada.